Do’s & don’ts tijdens je sollicitatiegesprek

detachiering.original.format-webp

Wat kun je wel en beter niet doen tijdens je sollicitatie?

Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn. Je kent de persoon en het bedrijf waarmee je in gesprek gaat (nog) niet goed en weet niet precies wat je kunt verwachten. Gelukkig is het sollicitatiegesprek niet iets waar je zenuwachtig voor hoeft te zijn. Jij moet namelijk niet alleen bij het bedrijf passen, het bedrijf moet ook bij jou passen! Houd dus in gedacht dat je het gesprek vooral voor jezelf voert. Wil ík hier wel werken? Word ík hier wel gelukkig? Dat neemt vaak al heel wat zenuwen weg.

Toch is het fijn om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Daarom zetten wij voor je op rijtje welke dingen je wel en welke dingen je beter niet kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek.

Do: wees jezelf!

Door jezelf te blijven, kun je het sollicitatiegesprek ontspannen ingaan. Je hoeft je namelijk niet anders voor te doen dan je bent. Ook op de lange termijn is het veel beter om gewoon jezelf te zijn tijdens het eerste gesprek. Stel dat je wordt aangenomen, maar je hebt voorgedaan als heel iemand anders. Dan staan je leidinggevende en collega’s gek te kijken als ze eenmaal met jou aan het werk zijn!

Don’t: kom niet te laat

De eerste indruk is belangrijk en vaak ook blijvend. Kom dus niet te laat voor jouw sollicitatiegesprek. Bereken alvast hoe lang je erover doet om op de locatie van het gesprek te komen. Vertrek iets eerder van huis. Zo weet je zeker dat je op tijd komt en een goede eerste indruk maakt.

Do: bereid je voor

Wat ook helpt om rustig te blijven tijdens het sollicitatiegesprek, is om jezelf goed voor te bereiden. Bekijk van tevoren de website van het bedrijf en controleer de naam en functie van degene met wie je het gesprek hebt nog eens. Onder een goede voorbereiding valt ook bedenken wat jij zelf belangrijk vindt in een baan. Als je van tevoren goed weet wat jij zoekt en wat het bedrijf waar je solliciteert te bieden heeft, kun je achteraf goed bepalen of deze baan echt bij jou past.

Don’t: wees niet negatief over je vorige werk

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je vast de vraag waarom je bent weggegaan bij je vorige werkgever(s). Geef hier eerlijk antwoord op, maar praat nooit zwart over je oude werk. Dat komt niet professioneel over en het bedrijf waar je nu solliciteert, wil ook niet dat je later zo over hen praat. Ben je echt op slechte voet uit elkaar gegaan? Zeg dan bijvoorbeeld dat jullie verschillen echt te ver uit elkaar lagen en je op basis daarvan hebt besloten niet met elkaar verder te gaan. Je hoeft niet alle details te vertellen.

Do: stel vragen

Bereid van tevoren ook alvast een paar vragen voor die je sowieso kunt stellen. Dat komt geïnteresseerd over op je potentiële nieuwe werkgever. Denk daarbij aan vragen als:

  • Hoe ziet mijn gemiddelde werkdag eruit?
  • Hoe is de sfeer op de werkvloer?
  • Kunnen jullie me wat meer vertellen over het team waarin ik kom te werken?

Don’t: lieg niet

Belangrijk om daaraan toe te voegen: lieg nooit tijdens je sollicitatiegesprek. Eerlijkheid duurt het langst! Lieg dus niet over waarom je je vorige werkgever hebt verlaten, maar ook niet over je kwaliteiten of opleidingsniveau. Zorg dat je CV een goede representatie is van wat er is gebeurd en geef eerlijk antwoord op alle vragen. Zo bouw je meteen een transparante basis op met je potentiële nieuwe werkgever.

Do: draag representatieve kleding

Als het goed is, heb je wat achtergrondinformatie over het bedrijf en de functie opgezocht. Trek kleding aan die daarbij past. Ga je bijvoorbeeld solliciteren naar een administratieve functie? Draag dan iets netjes wat je op kantoor zou dragen. Reageer je op de functie van timmerman? Dan kun je iets comfortabeler gekleed gaan, bijvoorbeeld in een spijkerbroek en een poloshirt. Denk ook aan de rest van je uiterlijke verzorging. Als je lekker ruikt en er verzorgd uitziet, laat je een goede indruk achter bij jouw gesprekspartner.

Don’t: doe niet ongeïnteresseerd

Wees enthousiast over het bedrijf waar je gaat solliciteren en vertel uit jezelf waarom jij denkt goed bij het bedrijf en de functie te passen. (Te) korte antwoorden kunnen ongeïnteresseerd overkomen. Zorg ook dat je je telefoon in je tas laat, zodat je op geen enkel moment in de verleiding komt om erop te kijken. Heb je van tevoren nog even een kauwgompje gepakt voor een frisse adem? Vergeet die niet weg te gooien voor je het gesprek in gaat. Een kauwende gesprekspartner komt ook snel verkeerd over!

Heb je toch nog vragen?

Zijn jouw vragen nog niet helemaal beantwoord? Neem dan gerust contact op met Erick. Wij nemen je graag vooraf mee in wat je van je sollicitatiegesprek kunt verwachten en waarop jij je kunt voorbereiden.

Stel ze hier